dinsdag 21 februari 2012

Fluxus is what Fluxus does- but no one knows whodunit

Bovenstaande tekst is geschreven door Emmet Williams en verwijst naar een radicaal statement over de Fluxus beweging. Niemand weet wie Fluxus 'doet', wat wil zeggen dat Fluxus geen bepaalde groep mensen is, die op een specifieke tijd en plaats bij elkaar komen.  Dick Higgins schrijft hierover: ''Fluxus is not a moment in history, or an art movement. Fluxus is a way of doing things, a tradition, and a way of life and death."Fluxus wordt gezien als idee en als potentieel voor sociale verandering (www.artnotart.com).

De titel van de presentatie van gisteren, Fluxus 2.0, verwijst naar een digitaal platform; naar de ontwikkeling van internet tot een interactief medium. Ook Fluxus, opgestart in de jaren '60, hield zich bezig met het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden op het gebied van media, waarbij het accent meer lag op de filosofie dan op de technologie. Met andere woorden, het idee oftewel de inhoud werd belangrijker gevonden dan de technische vorm.

Fluxus richt zich op dialoog, sociale creativiteit en transformatie. De inhoud is niet gelinkt aan objecten en kunstvoorwerpen, waardoor Fluxus niet gebonden is aan een bepaalde tijd.

Globalisering is een centraal thema binnen Fluxus. Fluxus omarmt het idee dat we in 1 wereld leven. Een wereld waarin de politieke grenzen niet identiek zijn aan de culturele en natuurlijke grenzen. Een wereld waarin alle bewoners gelijkwaardig zijn en waar iedereen de ruimte krijgt om het beste uit zichzelf te halen. Democratie is hierbij van groot belang.

Een ander belangrijk thema binnen Fluxus is intermedia. Dick Higgins introduceert deze term in 1966. Hij ziet intermedia als een passende kunstvorm voor mensen die geen verschil maken tussen kunst en het dagelijks leven (een belangrijk uitgangspunt van Fluxus). Als er geen grens bestaat tussen kunst en het dagelijks leven, waarom dan wel tussen de verschillende kunstvormen? De betekenis van intermedia is dat onze tijd vraagt om kunstvormen gebaseerd op verschillende disciplines, resulterend in een nieuwe, hybride vorm.

'Fluxus today is a forum, a circle of friends, a living community. Fluxism as a way of thinking and working is very much alive'' (www.artnotart.com)
     Omdat Fluxus niet gebonden is aan tijd noch plaats, kan Fluxus blijven voortbestaan. Fluxus is een 'community' van mensen die geloven in het gedachtengoed van Fluxus. Maar ook dit gedachtengoed is, volgens mij, vloeibaar en aanpasbaar aan de hedendaagse samenleving.
Wat begon in de jaren '60 van de vorige eeuw, de opkomst van de technologie, is nu nog altijd actueel, hetzij in een andere vorm. Het idee van een 'community', dialoog en sociale veranderingen doet mij denken aan de zogenaamde Facebook revolutie in Egypte, waarbij mensen zich online kunnen aansluiten, zich kunnen laten inspireren, opgeroepen  kunnen worden om te demonstreren etc. Deze vorm, de inzet van sociale media, omzeilt de autoritaire regering, de censuur en de controle. Sociale media kan hierdoor een democratisch medium zijn, hoewel hier kritische kanttekeningen bij te maken zijn.


Een wereld waarin grenzen niet bepalend zijn, waarin een ieder het recht heeft om zich te ontwikkelen en waarin een ieder kan meedenken is helaas nog altijd een utopie.
Maar ook een streven. Een streven naar gelijkwaardigheid. En wat is een mooiere plek om dit streven tot uiting te brengen dan het onderwijs? In dat opzicht is het gedachtengoed van Fluxus nog altijd super actueel!
   







    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten